Mint minden weboldal, a biokids.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket.
Menü

Fehérjepótlás terhesség alatt

A várandósság az egyik legizgalmasabb és legboldogabb időszak egy nő életében. A táplálkozás minden eddiginél nagyobb figyelmet kap. Nem mindegy azonban, hogy miből mennyit és hogyan fogyasztjuk. A vas, folsav és más vitaminok, ásványi anyagok mellett a fehérjebevitel is kulcsfontosságú. Mennyi fehérjét vigyünk be és milyen forrásból? Szedhető fehérjepor is? Mire cikkünk végére érsz, te is profi leszel a terhesség alatti fehérjebevitellel kapcsolatos kérdésekben!

Laktózérzékenység és tejallergia csecsemőkorban

Az első tévhit, amit tisztázni szeretnénk a várandósággal kapcsolatban az a bevitt kalóriamennyiség. Sokan abba a hibába esnek, hogy túlságosan megengedőek lesznek magukkal szemben, pedig az összes, napi, bevitt energiaszükségletnek a legtöbb esetben nem kell 15%-nál többre emelkednie. Túlsúlyos kismamáknál pedig ez az érték még kevesebb. Persze ennek pontos értéke egyénenként és életmódonként változik, de összességében, amit ezzel az értékkel ki szeretnénk fejezni az az, hogy nem kettő helyett eszik a kismama. A várandósság alatti elhízás, ahogy az anyának, úgy a magzatnak is káros.

Mennyi a szükséges fehérjemennyiség várandósság alatt?

A szükséges fehérjebevitelnek, a várandósság nélküli időszak napi, javasolt fehérjebeviteléhez képest +10-15 grammal, körülbelül 20%-kal kell növekednie terhesség alatt.

Miért elengedhetetlen a fehérjebevitel a várandósság alatt?

A fehérje a magzat sejtjeinek növekedésében és megújulásában, izomzatának és agyának fejlődésében játszik jelentős szerepet. Alacsony fehérjebevitel mellett vetélés vagy koraszülés is történhet. Bár azt gondolnánk, hogy az első trimeszterben még olyan apró az embrió, hogy a fehérjebevitel kevésbé kerül fókuszba, azt érdemes tudni, hogy a kismama szervezete már korábban elkezdi felhalmozni a fehérjét, amennyiben jut számára elegendő, amiből a baba fokozatosan használ fel többet és többet a növekedéséhez. Az utolsó trimeszterben akár az első trimeszter 10-szeresét is! 

Hogyan növelhető a fehérjebevitel várandósság alatt?

Ez függ a kismama étkezési szokásaitól. Azok, akik húst is fogyasztanak, fontos, hogy ne csak állati eredetű, hanem növényi forrásokból is juttassák be a fehérjét szervezetükbe. Így a hal, hús, tojás és tejtermékek mellett gabonából és hüvelyesekből is. A lehető legjobb, ha mindegyik félét (hús, tej, gabona, hüvelyes) kombinálják. A vegetáriánusok értelemszerűen tejtermékekből, gabonából és hüvelyesekből tudják természetes úton bevinni, míg a vegánok az utóbbi kettőből. A vegetáriánusok és vegánok mindenképp tájékoztassák orvosukat táplálkozási szokásaikról, hogy az orvos felügyelete alatt és javaslatai alapján, fedezni tudják a szükséges fehérjemennyiséget! Az élelmiszerek mellett fehérjeporból  is extra fehérjéhez juthatunk.

Az Amazonia Raw csokoládés fehérjepora kifejezetten várandósság és szoptatás idejére lett kitalálva. Könnyen emészthető, több nélkülözhetetlen ásványi anyagot és vitamint is tartalmaz, ráadásul növényi eredetű, így vegánok is nyugodtan fogyaszthatják.

Szedhető fehérjepor a várandósság alatt?

Igen. Az egyetlen kritérium, hogy ne tartalmazzon káros, mesterséges, hozzáadott anyagokat, tiszta, természetes és megbízható forrásból származzon. Az Amazonia Raw csokoládés fehérjepora igazoltan biztonságos, növényi alapú, nagyon jó minőségű és káros anyagoktól mentes.

Keresés