Az egészségmegőrzés babakorban kezdődik
Ahogy az egy építkezésnél vagy egy kapcsolat kezdeténél is , a lefektetett alapok rendkívül fontosak.. Miért lenne ez másképp az egészségünkkel?
Egyre több a tudatos szülő, aki a belső iránytű mellett érdeklődően vizsgálja a gyerekfejlődés tudományos hátterét, és befogadja, átülteti azokat a mindennapokba. Testi egészség szempontjából, leginkább a kismama várandósság és szoptatás alatti táplálkozása a hangsúlyos, míg a babáknál inkább a lélektani kérdésekben merülünk el. Manapság a régi időkhöz képest egyre több szó esik a baba pszichológiai fejlődéséről, az őt ért ingerek, szülői viselkedések hatásáról, amik későbbi kötődési mintázataikat, pszichés jellemfejlődésüket, nehézségeiket is előre vetíthetik. Nem szabad viszont figyelmen kívül hagyni azt a tényt sem, hogy a testi, fizikai egészség alapjait is jó, ha már minél kisebb korban biztosan megalapozzuk.
Sajnos számos olyan tanulmány is született már, ami azt igazolta, hogy a hozzátáplálás időszaka után kevesebb figyelem jut az ételek minőségére. Alapvető gond, hogy ahogy a felnőttek nagyrésze saját magánál sem, úgy a babánál sem nézi meg az összetevők listáját, azok forrását. Sokszor tévesen hisszük, hogy valami, amiben zöldségek, gyümölcsök vannak, biztosan egészséges. A hozzáadott adalékanyagok, ízfokozók és tartósítószerek teszik problémássá a terméket. A hozzáadott cukorról pedig nem is beszéltünk még, ami olyan ételek összetevőlistáján is megjelenik, amire nem is feltétlenünk gondolnánk, hogy tartalmaz édesítőt.
Minden babakorban kezdődik?
Egészségmegőrzés és betegségmegelőzés szempontjából meghatározó időszak a gyerekkor. Tekintsünk erre úgy, mint az óvodai vagy iskolai évfolyamokra. Minden korábbi szakasz előszobája a következő egészségügyi és fejlődési szakasznak, ahol, ha hiányosság vagy probléma jelentkezik, hatással lesz a következő szakaszra. A vashiány, felnőttkori magas vérnyomás, cukorbetegség mind összefüggésbe hozhatók a gyerekkori táplálkozási szokásokkal. A várandósság, szoptatás és első 2 év étrendje melegágya a felnőttkori, civilizációs, életmódhoz köthető betegségeknek. Az ételek minősége mellett a mennyiség is ugyanúgy meghatározó, de az egészségtelen, féktelen (kamaszkori) diéták is okozhatnak később gondokat. Egy korábbi kutatás szerint 2003 és 2015 között a gyermekek körében is megduplázódott a cukorbetegségek száma, mely összefüggésbe hozható azzal, hogy a kicsik étrendje átfedésben van a szülőkével. A felnőtteknek szánt ételekben, egy kifejlett test számára is megterhelően sok a hozzáadatott cukor és adalékanyag lehet, nemhogy a kicsik szervezetéhez képest. Nem szabad ezért a két étrendet egyként kezelni, másra van szüksége egy felnőtt szervezetnek, mint az apróságoknak.
Nem lehet elég korán elkezdeni, de sosincs túl késő hozzá
Az egészséges, természetes alapanyagokon nyugvó életmód elsajátítására sosincs túl késő. A drasztikus megvonások és szigorú diéták helyett mi az egészséges egyensúlyra törekszünk. Kompromisszumokat az összetételek területén nem kötünk.
Webshopunk termékpalettáját úgy válogattuk össze, hogy az egész család egészségét szolgálják. Közös nevezőjük a mesterséges adalékanyagok, ízfokozók, hozzáadott cukrok nélküli összetevők. Webshopunkban olyan organikus nassolnivalókat is mutatunk, amiknek nyugodt lelkiismerettel hódolhatunk.
Merülj el Te is a BioKids.hu világában!